Град Нови Сад – средиште мађарске окупационе зоне

Град Нови Сад – средиште мађарске окупационе зоне

Град Нови Сад био је средиште мађарске окупационе зоне у Бачкој током Другог светског рата. У јануару 1942. године град и неколико околних села били су позориште низа масакра познатих под називом Рација.

Мађарске окупационе власти су 4. јануара 1942. године пронашле и демонтирале партизанску групу у близини села Жабаљ. То је био очекивани мотив за вец́ планиране одмазде над цивилима. Истог дана војска и жандармерија су у селу Чуруг убили око 900 људи, готово све Србе и око 40 Јевреја, а многа тела бацили у залеђену реку Тису. Слични догађаји догодили су се у селима Жабаљ, Госпођинци, Ђурђево, Тител, Мосорин и у другим местима. До 7. јануара убијено је око 1.100 мушкараца, жена и деце. Огромну вец́ину међу њима чинили су Срби, али било је и око 100 Јевреја и око 50 Рома.

Између 21. и 23. јануара, делови Новог Сада били су запечац́ени. Под изговором рације намењене откривању партизана у скривању, мађарска војска и жандармерија почели су и сами пуцати на цивиле. Ипак, вец́ина ухапшених пребачена је камионима на Штранд, градску плажу на обали Дунава. Жртве су биле распоређене у колону и стрељане једна по једна. Њихова тела су бачена у залеђени Дунав. Током та три дана убијено је око 1.250 људи, од којих око 800 Јевреја и 400 Срба.

По завршетку масакра у Новом Саду, пуцњава је изведена у Бечеју и Србобрану, где је до 30. јануара убијено још око 100 Срба и 110 Јевреја.

Према доступним (не коначним) подацима, у овој рацији убијено је 3.809 цивила, од чега 1.965 одраслих мушкараца, 927 жена, 477 деце и 440 старијих мушкараца и жена. Међу њима је било 2.578 Срба, 1.068 Јевреја, 64 Рома, а било је и Мађара, Русина и Руса.

Контактирајте нас

Портал „Новосадска рација“

За сва додатна питања молимо вас да нам се обратите путем телефона или електронске поште. Наше колеге ће вас контактирати у најкраћем року.

m