Ратни злочинци

1942

Ратни злочинци

„Јер, уколико би се то и у будуће десило, тако би и спокојство града поново било нарушено. Ако и једном војнику било Хонведу било жандарму с непријатељским намерама буде оштећена и једна влас, тада ћу над новосадским таоцима евидентираним код мене двадесетоструку одмазду учинити, уколико атентатор не буде ухваћен.“

Граши Јожеф

На суђењу у Новом Саду,које је завршено 30. октобра 1946. године, Врховни суд Војводине осудио је Ференца Сомбатхељија на смртну казну стрељањем. Казна је извршена у Новом Саду. Поред Сомбатхељија, током овог процеса на смрт стрељањем осуђени су и Лајош Гал, др Ерне Бајшаи-Бауер, др Миклош Нађ, Ференц Бајор-Бајер и Пал Перепатич, док су Ференц Фекетехалми Цајднер, Јожеф Граши и др Мартон Зелди осуђени насмрт вешањем. Ференц Фекетехалми Цајднер је јавно обешен у Жабљу, а Јожеф Граши и др Мартон Зелди у Новом Саду.

1942

Miklós Horthy

(18. јуна 1868. – 9. фебруара 1957.) био је регент фашистичке Мађарске од 1920. до 1944. наследио је Кароли Хусзар и претходио Ференц Сзаласи. Хортхи је био савезник нацистичке Немачке Адолфа Хитлера током Другог светског рата и помагао је у рату на Источном фронту против Совјетског Савеза све док га Немци нису депоновали и заменио Сзаласи.

1942

Sándor Képíró

(18. фебруар 1914. – 3. Септембар 2011) је ратни злочинац, бивши капетан мађарске окупационе жандармерије за вријеме Другог свјетског рата који је осуђен и поново оптужен за учешће у убиствима Срба, Јевреја и Рома током Новосадске рације у јануару 1942. године. Кепиро се налазио на првом месту најтраженијих ратних злочинаца Центра Симон Визентал. Оптужен је да је лично одговоран за смрт најмање 35 људи у Новосадској рацији.

1942

Szombathelyi Ferenc

Ференц Сомбатхељи – Кнаус рођен 1887 у Ђеру, мађарски држављанин, генерал у хонведској
војсци. Ухапшен је у октобру 1944. године након преузимања власти странке Арров Цросс. Сзомбатхелии је депортован у Немачку пред крај рата, а затим су га Американци привели, али су га, убрзо након тога, предали Мађарској. Мађарски народни суд осудио га је на доживотни затвор, а затим изручио Југославији. Стрељачки вод га је 4. новембра 1946. године погубио у Петроварадину, Србија.

1942

Ferenc Feketehalmi

Ференц Фекетехалми-Цајднер рођен 1890 у Румунији, мађарски држављанин, генерал у хонведској војсци. Осуђен на смрт од стране будимпештанског суда марта 1946, изручен је Југославији и судио му је „Партизански суд“ у Новом Саду. за наређивање скупљања и масакра над око 2.000 југословенских држављана од стране мађарских трупа 1942. године. Његова смртна казна је поново потврђена, а Фекетехалми-Цзеиднер је обешен 5. новембра 1946, јавно у Жабљу.

1942

Grassy József

Јожеф Граши рођен 1894 у Чехословачкој, мађарски држављанин, генерал у хонведској војсци, у Мађарској осуђен на смрт вешањем. Убијен 05.11.1946 јавним вешањем у Новом Саду, Србија. 

1942

Gál Lajos

Лајош Гал рођен 1895 у Мађарској, мађарски држављанин, жандармеријски виши официр, у Мађарској осуђен на 15 година. Изручен је Југославији и осуђен је на казну смрти вешањем.

1942

Zöldi Márton

Мартон Зелди , рођен 1912 у Румунији, мађарски држављанин, генерал у хонведској војсци, у Мађарској осуђен на смрт вешањем. Изручен Југославији где је  такође осуђени су на казну смрти вешањем.

1942

Bajsai Bauer Ernő

Ерне Бајшаи Бауер рођен 1893 у Будимпешти, мађарски држављанин, поџупан у Бачкој, у Мађарској осуђен на смрт вешањем. Изручен Југославији и осуђен на казну смрти стрељањем. 

1942

Nagy Miklós

Миклош Нађ , рођен 1887 у Моравској, мађарски држављанин. Осуђен на смрт стрељањем.

1942

Bajor Bayer Ferenc

Ференц Бајор-Бајер , рођен 1893 у Мађарској, мађарски држављанин, генерал у хонведској војсци, у Мађарској осуђен на 2 године робије. Изручен Југославији где је осуђен на смрт стрељањем.

1942

Perepatics Pál

Пал Перепатић рођен 1908 у Славонском Броду, Мађар, југословенски држављанин,трговац у Новом Саду, имућан. Осуђен на смрт стрељањем и конфискована му је сва имовина.

Контактирајте нас

Портал „Новосадска рација“

За сва додатна питања молимо вас да нам се обратите путем телефона или електронске поште. Наше колеге ће вас контактирати у најкраћем року.

m