Мађарски полицајци и војници који су стајали над убијеним Јеврејима у Новом Саду, Југославија, 23. јануара 1942

Мађарски полицајци и војници који су стајали над убијеним Јеврејима у Новом Саду, Југославија, 23. јануара 1942

У априлу 1941. мађарске снаге ушле су у Нови Сад. Када је откривена мала подземна група која је деловала против њих, Мађари су одсекли то подручје од остатка земље и ставили га под полицијски час. Три дана, од 21. до 23. јануара 1942., док је град био потпуно окружен, мађарски војници су дивљали и чинили бројна зверства. На температурама од 20 ° испод нуле и по јаком снегу, 500 Срба и 800 Јевреја одведено је из својих домова и одведено у јаме за убијање или на обале Дунава и убијено. У априлу 1944. Немци су сакупили остатак новосадских Јевреја, око 1.600 људи, и депортовали их у Аушвиц.

Током Другог светског рата, Нови Сад се налазио у Бачком округу северне Србије, у Југославији. Од 61.000 становника, око 2.400 су били Јевреји. У априлу 1941. године, као део инвазије снага Осовине на Југославију, мађарске снаге окупирале су Нови Сад и одмах почеле да тероришу јеврејске и српске становнике. Мушкарци између 16-65 година били су ангажовани у радним батаљонима. Неки су послати на фронт, пре свега у Украјину, где су били приморани да уклањају нагазне мине, а вец́ина је притом умрла.

После сукоба са партизанима на подручју Новог Сада крајем 1941. и почетком 1942. године, мађарска влада под управом Миклоша Хортхија основала је две војне јединице и послала их против Јевреја и Срба у Бачкој. Почетком јануара 1942. ове снаге су убиле стотине Јевреја у селима у околини Новог Сада. Три дана, од 21. до 23. јануара 1942., док је град био потпуно окружен, одсечен од остатка земље и стављен под полицијски час, мађарски војници су подивљали и починили бројна зверства. На температурама од 20 ° испод нуле и по јаком снегу, људи су одвођени из својих домова и одвођени у јаме за убијање или на обале Дунава и убијани. Током клања, познатог као „Ратзиа“, убијено је 500 Срба и 800 Јевреја, укључујуц́и жене, децу и старце. До 23. јануара убијено је више од 5.000 људи из бачког округа, од чега половина Јевреја. Шест јеврејских заједница је избрисано.

Клање је изазвало негодовање у неутралним земљама, укључујуц́и Швајцарску, Шведску, Шпанију и Турску. У марту 1942, Миклос Каллаи је именован за мађарског премијера и признао је убиство невиних људи. 1942. године вец́ини убица је суђено, а неки од њих и затворени, али су побегли у Немачку и вратили се у Мађарску марта 1944. са немачком војском. Месец дана након повратка стигли су у бачки регион заједно са немачким СС јединицама и мађарским жандармима и учествовали у депортацији 1.600 новосадских Јевреја у Аушвиц. У мају је преко 8.000 Јевреја из бачког округа депортовано на истребљење у Аушвицу и другим логорима. Око 2.500 Јевреја од 16.000 бачких Јевреја преживело је Холокауст.

Контактирајте нас

Портал „Новосадска рација“

За сва додатна питања молимо вас да нам се обратите путем телефона или електронске поште. Наше колеге ће вас контактирати у најкраћем року.

m