Шандор Кепиро – ексклузивни интервју

Шандор Кепиро – ексклузивни интервју

Суд у Будимпешти ослободио је Шандор Кепира за почињење ратних злочина током рације 1942. године.

Бивши капетан полиције Шандор Кепиро (97) проглашен је кривим за наређивање привођења и погубљења више од 30 Јевреја и Срба у Србији 1942. године. Тужилаштво је захтевало најмање затворску казну за господина Кепира.

Центар Симон Виесентхал, који га је уврстио међу најтраженије нацисте, рекао је да је пресуда „нечувена“. Председавајући групе, Ефраим Зурофф, рекао је да ће се жалити на њу.

Многи од десетина људи који су присуствовали судском заседању навијали су и пљескали након што је судија Бела Варга прочитао пресуду трочланог суда.

Тужиоци су рекли да је господин Кепиро директно одговоран за смрт 36 Јевреја и Срба – укључујући 30 који су по наређењу оптуженог стављени у камион и одведени и стрељани.

Господин Кепиро се вратио у Мађарску 1996. године након деценија у Аргентини. Први пут су га 2006. године оптужили ловци на нацисте из центра Симон Виесентхал. Кепиро рекао је да је био „једина особа која је одбила наредбу о употреби ватреног оружја“ и да је интервенисао да спаси пет људи које ће десетар убити.

Излазећи из суднице, господин Зурофф рекао је да пресуду сматра „нечувеном, апсурдном“ и да ће Центар Симон Виесентхал учинити „све што је могуће да се поништи“. Рекао је да је господин Кепиро „сву своју енергију посветио убиству недужних мушкараца, жена и деце“ и да је Виесентхал центар сматрао „апсолутно нечувеним што таква особа никада није кажњена за своје злочине“.

„Наставићемо да чинимо све што можемо како Сандор Кепиро не заврши живот седећи у миру и спокоју … већ свој живот завршава тамо где му је место, у мађарском затвору. Ово је шала.“

Главни тужилац Србије Владимир Вукчевић рекао је да је очекивао пресуду којом ће се „окончати ружна времена“.

„Мислио сам да ће доћи до испуњења правде, иако се то није догодило. Био сам шокиран понашањем на суду и чињеницом да је пресуда дочекана аплаузом“, рекао је. „Била је то мучна сцена.

Контактирајте нас

Портал „Новосадска рација“

За сва додатна питања молимо вас да нам се обратите путем телефона или електронске поште. Наше колеге ће вас контактирати у најкраћем року.

m