Закаснела осуда злочина – Миклош Хорти

Закаснела осуда злочина - Миклош Хорти

Портал

Новосадска рација

Миклош Хорти се о Рацији први и једини пут јавно огласио тек 15. марта 1944. У говору који у књизи „Новосадска рација“ цитира мађарски историчар Јанош Бузаши, рекао је: „У току једног четничког упада у Нови Сад, предузимане су недопустиве и кажњиве акције, али су одговорна лица и кривци за ове изгреде доспели пред војни суд и строго су кажњени. Најблажа изречена казна износи десет година робије. Новосадске испаде сви осуђујемо, јер је том приликом животе изгубило 3.000 људи, међу којима је, нажалост, било и много невиних.“

Суђење је почело 14. децембра 1943, али је четворици првооптужених дозвољено да се бране са слободе, што су Фекетехалми-Цајднер, Граши и Деак искористили да 15. јануара 1944, само пар дана пре изрицања казне, напусте Мађарску.

„На наговор Цајднера, са њим и Деаком сам аутомобилом побегао у Немачку. Убеђен сам да је наше бекство благословила влада и да је о томе био обавештен и премијер Миклош Калаи“, изјавио је Граши у поратном сведочењу у Новом Саду. Зелди је, такође у Немачку, побегао неколико дана раније.

Иначе, суд је констатовао пуну одговорност све четворице, али им није изрекао никакве казне, ни оне уобичајене, у одсуству. Преосталих 11, махом нижих жандармеријских официра осуђено је на казне затвора од десет до 15 година, а међу њима и капетан Шандор Кепиро, који је, како наводи др Ђорђе Н. Лопичић у књизи „Мађарски ратни злочини 1941 – 1945“, добио десет година.

После Хортија, поглед на рацију је, иначе, званично променио и њен директни налогодавац Сомбатхељи. У наредби својим официрима од 21. јануара 1944, оно што се догодило у Шајкашкој и Новом Саду назвао је „националном несрећом каква се није десила у историји мађарске војске, погодном да се између мађарског и српског народа посеје стогодишње семе мржње и освете“.

Све то је, међутим, било само плод страха од последица пораза који је незаустављиво долазио, а не, чак ни окаснеле, потребе за истином и правдом. Штавише, када је Немачка у пролеће 1944. извршила мирну окупацију Мађарске, за шта су, узгред, сагласност претходно дали управо Хорти и Сомбатхељи, сви официри осуђени за злочине у Рацији су рехабилитовани.

Међу њима и Кепиро, који се, после више деценија проведених у Аргентини, вратио у Будимпешту, и 2011. умро као слободан човек!

У саставу немачких СС јединица које су 1944. извршиле окупацију Мађарске, били су и Граши, Деак и Зелди. Одмах су прионули на формирање СС дивизије „Хуњади“, на чијем челу је најпре био Деак, а потом Граши. Једно од високих командних места добио је и Зелди.

Фекетехалми, који је, после бекства из Мађарске, у Немачкој добио чин групенфирера и као саветник команданта био распоређен у ИИ оклопну армију Вермахта која се борила у Нормандији, вратиће се нешто доцније. У влади Ференца Салашија постаће заменик министра одбране и добиће чин армијског генерала.

Контактирајте нас

Портал „Новосадска рација“

За сва додатна питања молимо вас да нам се обратите путем телефона или електронске поште. Наше колеге ће вас контактирати у најкраћем року.

m