Заслужена правда за крвнике

Заслужена правда за крвнике

Друго велико послератно суђење за ратни злочин, у Новом Саду је одржано од 22. до 30. октобра 1946. С правдом су, коначно, морали да се суоче и главни креатори, налогодоваци и реализатори страшног погрома у јужној Бачкој у јануару 1942. У њему је, подсетимо, зверски побијено и под кору залеђених река Тисе и Дунава бачен велики број невиних људи.

На место злочина су се тако вратили и начелник Генералштаба мађарске војске, армијски генерал Ференц Сомбатхељи – Кнаус и командант В сегединске хонведске армије, генерал Ференц Фекетехалми – Цајднер, који је, на крају рата, био и заменик мађарског министра одбране.

Сомбатхељија и Фекетехалмија је по завршетку рата ухапсила америчка војска, првог у Немачкој, а другог у Аустрији. Пре него што су, у лето 1946, изручени југословенским властима, за ратни злочин над Србима и Јеврејима у јужној Бачкој суђено им је у Будимпешти. Први је осуђен на доживотну робију, а други на смрт вешањем.

Уз њих, пред веће Врховног суда Војводине којем је председавао Петер Варга, за ратни злочин су оптужени и генерал Јожеф Граши и пуковник Лајош Гал. Први је, тада у чину пуковника, оперативно командовао Новосадском рацијом, а други је био на челу жандармерије. Са њима је био и први џелат највећег покоља у историји Новог Сада, капетан Мартон Зелди.

Пред суд су изведени и поџупан Бачко-бодрошке жупаније Ерне Бајшаи, ратни градоначелник Новог Сада Миклош Нађ, први војни командант града после мађарске окупације из априла 1941, генерал Ференц Бајор и, најзад, трговац Пал Перепатић.

Као и Сомбатхељи и Фекетехалми, већина је ухваћена приликом покушаја бекства у земље под контролом западних савезника. Граши, Зелди и Гал су нашим властима такође испоручени после суђења пред мађарским поратним судовима. За злочине у јужној Бачкој 1942, ти судови су прву двојицу осудили на казну смрти вешањем, а трећег на 15 година затвора.

Контактирајте нас

Портал „Новосадска рација“

За сва додатна питања молимо вас да нам се обратите путем телефона или електронске поште. Наше колеге ће вас контактирати у најкраћем року.

m